1

Tema: PUSRYČIAI PASAULIO ŠALYSE

Pusryčiai – įprastai dienos pradžioje (iki vidurdienio) valgomas patiekalas kartu su šaltu ar karštu gėrimu. Pusryčiams patiekiamo maisto ir gėrimų įvairovė įvairiose šalyse yra susijusi su tam tikromis tradicijomis ir papročiais.
Išvykus svetur, maistas – viena įdomiausių, labiausiai intriguojančių patirčių. Per jį galima ne tik pažinti šalį, bet ir iki šiol dar neatrastais skoniais ar jų deriniais nustebinti save, o gal net pasisemti įkvėpimo raciono pokyčiams namuose?
Ką dažniausiai išvysime ant pusryčių stalo nuvykę į kitas šalis-pažiūrėkim:

1.JAPONIJA.
Tradicinius japoniškus pusryčius sudaro garinti ryžiai, marinuotos daržovės, gabalėlis žuvies, sojų pastos sriuba bei japoniškasis omletas (tamagoyaki).

https://c.radikal.ru/c05/1904/59/c7e3fc5f71ba.jpg

2.Turkija.
Šioje šalyje taip pat mėgstami gausūs pusryčiai: ant stalo patiekiami įvairiausi ingridientai, iš kurių kiekvienas gali išsirinkti pagal savo skonį: duona, įvairūs sūriai, sviestas, alyvuogės, kiaušiniai, pomidorai, agurkai, džemas ir medus.
Iš labiau tradicinių turkiškų patiekalų, dažnai pusryčiams valgoma kaymak – tam tikras kreminis pieno produktas, ir sucuk – sausa, aštri turkiška dešrelė. Prie pusryčių dažnai geriama saldi turkiška arbata, patiekiama specialioje mažoje taurelėje.

https://a.radikal.ru/a06/1904/27/376f24f10308.jpg

3.Prancūzija.
Šios šalies pusryčiai pažįstami daugeliui: prancūzai rytą pradeda saldžiai ir lengvai, besimėgaudami įvairiomis bandelėmis, prancūziškais raguoliais (kruasanais) su džemu, medumi ar sviestu. Kartu pusryčiaujantys vaikai dažnai valgo dribsnius, o tėvai geria puikią prancūzišką kavą arba arbatą.
Prancūzijoje pusryčiams neskiriama daug laiko: kavos puodelis išgeriamas ir kruasanas greitai suvalgomas namuose arba pakeliui į darbą, užsukant į vieną iš daugelio prancūziškų kepyklėlių.

https://a.radikal.ru/a36/1904/db/47653005c07c.jpg

4.Indija.
Skirtingi Indijos regionai turi skirtingas pusryčių tradicijas, tačiau bet kokiu atveju jie neprimena mums įprastų europietiškų pusryčių: valgomas aštrus ir gana sunkus maistas. Pietų Indijoje labai populiarus patiekalas yra idli – tam tikras pyragėlis, gaminamas iš fermentuotų juodųjų lęšių ir ryžių, patiekiamas su sambar – lęšių ir daržovių troškiniu, bei chutney – iš įvairių ingridientų gaminamais aštriais padažais.
Kitas populiarus patiekalas yra dosa – traškus plonas blynelis, patiekiamas su ašriu pomidorų įdaru. Šiaurės Indijoje pusryčiams dažnai valgoma poori masala – bulvių, daržovių ir prieskonių troškinys, patiekiamas su indiška duona.

https://d.radikal.ru/d24/1904/d1/f34500db7475.jpg


5.Kinija
Tradiciniai kinų pusryčiai priklauso nuo regiono, bet visoje šalyje yra populiarus dim sum – koldūnus primenantis patiekalas, kurį galima ruošti daugybe būdų.

https://a.radikal.ru/a35/1904/40/2e1c962e36f9.jpg

6.Izraelis.
Šakšuka yra vienas populiariausių pusryčių patiekalų Izraelyje – tai prieskoninga kiaušinienė, iškepta tirštame pomidorų padaže kartu su svogūnais, paprika ir prieskoniais. Šakšuka valgoma su tradicine žydiška duona chala arba pita ir izraelietiškomis salotomis, kurios gaminamos iš smulkiai supjaustytų pomidoro ir agurko, petražolių, mėtų ir alyvuogių aliejaus.
Izraeliečiai pusryčiams taip pat gali valgyti ir tiesiog duoną su humusu ar kitais užtepais, sūriu, tunu ar alyvuogėmis. Dažniausiai puryčiams geriama stipri juoda kava su kardamonu.

https://a.radikal.ru/a24/1904/57/a76b16ad9dd1.jpg


7. Marokas
Marokiečių pusryčiai yra paprasti: duona su džemu, sūriu ar sviestu.

https://b.radikal.ru/b32/1904/44/b5ada9686f0d.jpg


8.ITALIJA.
Daugelis italų dieną pradeda puodeliu kapučino ar espreso kavos ir pasigardžiuodami bandele, pertepta džemu ar šokoladu.Kavos su pienu tikras italas niekada negers, pavyzdžiui, po vakarienės, nes pienas pripažįstamas tik kaip pusryčių ingredientas. Taip pat, jeigu konkretus sausainis ir raguolis skirtas būtent pusryčiams, jo niekas nepatieks kaip paskutinio saldžiojo pietų akcento. Italai itin mėgsta pusryčiauti ne namuose. Jie šiam valgymui neskiria daug laiko.


https://a.radikal.ru/a43/1904/84/bfb77b876d4e.jpg


9.Anglija.
Angliški pusryčiai populiarūs visame pasaulyje ir dažnai siūlomi viešbučiuose ar svečių namuose. Tradicinių angliškų pusryčių ingridientai yra kiaušinienė arba omletas, rūkyta kiauliena, dešrelės (tarp jų ir iš kiaulės kraujo ir avižinių dribsnių gaminama dešrelė, vadinama juoduoju pudingu – black pudding), keptos pupepės ir grybai, įvairios daržovės ir skrudinta duona.
Pusryčiams gali būti patiekiami ir dribsniai bei vaisių salotos, o šalia maisto geriamos apelsinų sultys ir kava arba tradicinė angliška arbata.

https://b.radikal.ru/b32/1904/71/0071ee3760dc.jpg


10.USA
Amerikietiški pusryčiai priklauso nuo regiono, bet paprastai juos sudaro kiaušiniai, blynai, kumpis ar javų dribsniai.

https://d.radikal.ru/d20/1904/67/93c7823d3a26.jpg

11Prancuzija
Prancūzai pusryčiauja anksti ryte, bet mėgautis maistu tikrai moka – net ir pusryčiaudami jie niekuomet neskuba, valgo lėtai, mėgaudamiesi kiekvienu kąsniu.
Ant pusryčių stalo Prancūzijoje rasite tradicinės prancūziškos duonos (pranc. baguette), sviestinių ragelių (pranc. croissants) ar bandelių su šokoladu (pranc. pain au chocolat), taip pat įvairių vaisių bei uogų.

https://a.radikal.ru/a11/1904/fb/03b4b0aa5371.jpg



12.ISPANIJA.

Duona su pomidorų tepiniu - populiarus pasirinkimas pusryčiams Ispanijoje. Čia taip pat populiaru valgyti churros (saldūs pyragėliai).

https://d.radikal.ru/d05/1904/78/1236211ccb09.jpg

13.MEKSIKA.
Populiarus meksikiečių pasirinkimas pusryčių meniu - chilaquiles (tradicinis meksikiečių troškinys iš mėsos ir daržovių bei keptų tortilijų) ir huevos rancheros (kaimiška kiaušinienė). Ne tokia soti pusryčių opcija - saldžios bandelės ir kava.

https://d.radikal.ru/d42/1904/1f/8e9752bca1f4.jpg


14.AUSTRALIJA.
Australai tiesiog dievina sumuštinius su Vegemite – tamsiai rudos spalvos maisto užtepėle, pagaminta iš mielių ekstrakto, pagardinto įvairių daržovių ir prieskonių priedu. Pusryčiams taip pat valgoma daug vaisių, o kartais pasisotinama ir angliškaisiais pusryčiais.

https://b.radikal.ru/b37/1904/0b/69a9d78a71f7.jpg

15.VOKIETIJA.
Vokiečiai pusryčių stalus nukloja įvairių maisto produktų asortimentu: šviežia duona, šalta mėsa, vietiniais sūriais, sviestu ir uogiene.

https://c.radikal.ru/c08/1904/af/0502e6c02cd8.jpg

16.Indonezija.
Kaip ir kitose Azijos šalyse, Indonezijoje pusryčiai mažai skiriasi nuo pietų ar vakarienės. Nors įvairiuose šalies regionuose pusryčių tradicijos skiriasi, dažniausiai patiekiami įvairūs ryžių patiekalai, iš kurių populiariausias yra vadinamas nasi goreng – išvertus į lietuvių kalbą tai tiesiog reiškia keptus ryžius.
Nasi goreng kepami keptuvėje su aliejumi ir daržovėmis, vištiena arba jūros gėrybėmis. Ryžiai gardinami įprastiniais azijietiškais ingridientais – krevečių pasta, tamarindais, česnaku ir sojų padažu. Ant pagaminto patiekalo dažnai uždedamas keptas kiaušinis.

https://d.radikal.ru/d06/1904/72/2fb5c75ad1fa.jpg


17.Kolumbija.
Šioje šalyje pusryčiai taip pat skiriasi priklausomai nuo regiono, tačiau kaip ir kai kuriose kitose Pietų Amerikos šalyse, populiarus patiekalas yra arepas – šiek tiek saldoki kukurūzų miltų pyragėliai, primenantys blynus. Arepas gali būti valgomi su įvairiais priedais – dažniausiai mėsa, kiaušiniais, avokadais, sūriu ar įvairiomis daržovėmis.
Bogotoje tradicinis patiekalas yra changua – pieniška sriuba, gaminama su bulvėmis, laiškinėmis daržovėmis ir kiaušiniu. Norėdami lengvesnių pusryčių, kolumbiečiai valgo pandebono – tradicinę sūrio duoną, ir geria cafe con leche – pienišką kavą.

https://c.radikal.ru/c01/1904/94/7632b999d2da.jpg

18.BRAZILIJA.
Brazilai ryte mėgaujasi stipria kava ir pienu, pusryčių lėkštes nukraudami kumpiu, sūriu ir duona. Pusryčiams taip pat valgoma tiršta mėsos ir pupelių sriuba feijoada.

https://b.radikal.ru/b10/1904/07/6753d12eb6dd.jpg

19.ŠVEDIJA.
Tipiniai pusryčiai švedų namuose - tai atviras sumuštinis, kurį sudaro keli sluoksniai: žuvis ar dešra, sūris, majonezas ir daržovės (agurkas ar pomidoras).

https://d.radikal.ru/d16/1904/b2/9e25cc469b2b.jpg

20.PORTUGALIJA
Portugalai pusryčiams mėgsta valgyti įdarytus ragelius arba duoną su džemu ir sūriu bei kava.

https://c.radikal.ru/c32/1904/0c/fa68327e6337.jpg



20.KOLUMBIJA.

Kolumbijoje mėgiamas dienos pradžios patiekalas - arepa - iš maltų kukurūzų pagaminti nesaldūs paplotėliai, kurie patiekiami su sviestu arba pagardinami kiaušiniais, kumpiu ar uogiene.

https://c.radikal.ru/c41/1904/02/bbe230eecbe2.jpg

22.KUBA.
Tipiški kubietiški pusryčiai - tostada - skrudinta, sviestu tepta duona. Neapsieinama ir be kavos su pienu.

https://c.radikal.ru/c34/1904/ba/a41b712c141e.jpg

2 Paskutinis redagavo Zenitas (2019-04-25 13:50:10)

Re: PUSRYČIAI PASAULIO ŠALYSE

Gutis1 rašė:

Pusryčiai

3.Prancūzija.
Šios šalies pusryčiai pažįstami daugeliui: prancūzai rytą pradeda saldžiai ir lengvai, besimėgaudami įvairiomis bandelėmis, prancūziškais raguoliais (kruasanais) su džemu, medumi ar sviestu. Kartu pusryčiaujantys vaikai dažnai valgo dribsnius, o tėvai geria puikią prancūzišką kavą arba arbatą.
Prancūzijoje pusryčiams neskiriama daug laiko: kavos puodelis išgeriamas ir kruasanas greitai suvalgomas namuose arba pakeliui į darbą, užsukant į vieną iš daugelio prancūziškų kepyklėlių. Siltas.

https://a.radikal.ru/a36/1904/db/47653005c07c.jpg

Geriausi pusryčiai smile