Tema: Kulinarinio turizmo Lietuvoje idėjos

Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiai auganti turizmo rūšis visame pasaulyje. Esame Italijoje – būtinai paragaujame picos ar makaronų. Viduržemio jūrų pakrantėse kertame jūros gėrybes, egzotiškuose kraštuose neatsisakome ekskursijų į vietinių namus, kur ne tik skanaujame, bet ir mokomės kulinarijos paslapčių. Ir vis dėlto, belaukiant ilgesnių atostogų, galima įdomiai bei skaniai pakeliauti ir Lietuvoje.


DIDIKŲ VIRTUVĖS RENESANSAS

http://s018.radikal.ru/i516/1705/1d/d4890567fde3.png

Jei norėtumėte patys paragauti ar savo svečius nustebinti šiene keptu varškės sūriu, alaus sriuba, šerno karka ar baumkucheno ledais - būtina apsilankyti tik šiemet Zyplių dvare (Šakių raj.) duris atvėrusiame restorane "Kuchmistrai". Čia stengiamasi atgaivinti ir puoselėti didžiųjų kunigaikščių virtuvę.

APELSINŲ SRIUBA

Seiles priverčia išsiskirti nauja Raudondvario muziejaus pažintinė-edukacinė programa. Jos metu lankytojams ne tik aprodomos pilies menės, pasakojama apie dvariškių gyvenimą, bet ir "grafo kuchmistras" pavaišina kadaise grafų Tiškevičių pamėgta apelsinų sriuba.

,,SAULĖS” SKONIS

Koks yra Šiaulių miesto skonis? Atsakymą į šį klausimą skonio receptoriams gali pateikti Šiaulių žemės gastronominė kelionė – „Saulės skonis“. Maitinimo paslaugas teikiančios kavinės, atsiliepdamos į Šiaulių turizmo informacijos centro iniciatyvą, sukūrė „Saulės skonį“ – patiekalą ir gėrimą tuo pačiu pavadinimu. Taip pat Šiauliuose – ponios Antaninos ekskursija „Šiauliai: retro skoniai ir pasakojimai“, nukelianti į tarpukario Šiaulius, kai kvepėjo smetonišku pyragu ir kitais gardėsiais; indėniško šokolado dirbtuvės Šokolado muziejuje; sveikuoliškų patiekalų degustacija ir edukacinė programa „Ir maistas, ir vaistas: ekologiški šalto spaudimo aliejai ir daiginti grūdai“ vienoje seniausių šalyje „Valerijono“ vaistinėje.

GURMANŲ STOTELĖS SOSTINĖJE

Virto karpio,Bonos Sforcos lazanijos, kiškienos ar kitų patiekalų, kuriais gardžiavosi Radvilos? Tuomet - į restoraną „Ertlio namas“, kur atgaivinta istorinė lietuviška virtuvė, vyksta midaus degustacijos. Troškintų patarškų, šamo ar juodosios arbatos ledų? Tuomet – į „Mykolo 4“, čia tęsiamos prieškario Vilniaus gastronomijos tradicijos. Pasiilgote kokybiškos gruzinų virtuvės? Ji – „Georgian House“. Deserto po sakurų žiedais? – jūsų laukia „Sugarmour“. Na o visoje Lietuvoje kone populiariausių patiekalų – cepelinų ir šaltibarščių, vėdarų ar kugelio, tikrai verta paragauti Vilniuje esančiame ,,Šnekutyje”. Ir nebrangu, ir skanu. Mums jaukiausias – mažasis Užupio ,,Šnekutis”.

KULINARINIS BIRŠTONO ŽEMĖLAPIS

Patiekalai, dėl kurių verta važiuoti į Birštoną: elniena ant kedro šakelių, Nemune sužvejotas starkis, aštuonkojo karpačio... Rengiamame Birštono kulinariniame žemėlapyje bus ne tik aprašyti kovo mėnesį išrinkti įsimintiniausi kurorto patiekalai, bet ir vietos, kuriose galima jų paskanauti.

SKONIŲ ŠVENTĖS

Pavasarį vyksta tradicinė žvejų šventė Žiobrinės. Balandį Nidos uoste jau buvo kepami Žiobriai ant laužo, tačiau dar galite spėti į Jurbarką (gegužės 6 d.), Kriūkus Šakių rajone (gegužės 20 d.), kur net 16 kartą bus renkama Žiobrių karalienė. Beje, anksčiau Pakruojyje ir Kėdainių rajone esančiame Kalnaberžės kaimelyje vykdavo labai neįrasta – varnų valgytojų šventė. Šventės metu kūrendavosi laužai ir žinoma pagrindinė vaišė būdavo pagal įvairius receptus gaminama varniena. Deja, nors tai vienas šiuose kraštuose kadaise buvusių tradicinių patiekalų, o ir šventės sulaukdavo nemažo būrio lankytojų, dėl nevisai aiškių priežasčių joms buvo ,,įkištas pagalys į ratus” ir organizatorių apgailestavimu šventės nevyksta. Vis dėlto atkaklūs smalsuoliai, jei daugiau pabendrautų su vietiniais, galbūt ir rastų galimybę ,,neoficialiai” paragauti neįprasto patiekalo…

IŠ ALIUMINIŲ INDŲ

Traukinyje ,,Siaurukas” netrukus pradės veikti unikalus vagonas-valgykla. Tai bus vienintelis toks siaurojo geležinkelio bėgiais važiuojantis vagonas šalyje, su atkurta 60-ųjų atmosfera.  Planuojama, jog traukinukas su kavine vyks į daugelį siauruko kelionių, o vienu metu minimame vagone tilps iki 16 keleivių. ,,Senųjų” laikų atmosferą galima prisiminti ir netoli Druskininkų esančiame ,,Grūto” parke, kuriame eksponuomos sovietinės skuptūros bei kiti atributai. Parke veikia kavinė, kur galima paragauti kilkių “Po ruski”, kotletą “Praščaj molodostj”, barščių “Nostalgija”, sovietmetį primenančio valgyklinio kisieliaus iš keturkampių pakuočių. Įdomu, jog maistas patiekiamas sovietinėse metalinėse lėktėse ir kitokiuose tuo laikmečiu populiariuose induose, kuriuos buvo galima rasti kiekvienų namų virtuvėse, na o gėrimai pilami į stiklines. 

Į IŠKILĄ

Gegužės 7 d. visi kviečiami į pikniką Trakų Vokės dvaro sodyboje. Pievoje ant pledų – ne tik vaišės, lauko žaidimai, bet ir ekskursijos po dvarą. Taip siekiama atgaivinti kadaise grafams Tiškevičiams priklausiusią dvarvietę, paversti ją traukos centru.

MAISTO TURGUS

Šefų iš geriausių restoranų ar kavinių patiekalai, gaminami po atviru dangumi, didžėjų kolekcijos ir pramogos. Tokios koncepcijos renginys šiltuoju sezonu tapo neįtikėtinai populiarus ne tik sostinėje, bet ir Kaune. Todėl gegužės 4 d. visi kviečiami į „Open Kitchen“ sezono atidarymą Vilniuje, Tymo turguje Užupyje, o  gegužės 5 d.- į Kaune esančią Nemuno salą.

Ir dar… Bekeliaudami po Lietuvą, maitinimo įstaigose galite atkreipti dėmesį į būtent skirtingiems regionams būdingus jų tradicinius kulinarinius šedevrus.

DZŪKIJA

Valgių karaliai čia yra grybai, tai faktas – ragaukite keptus, marinuotus grybus, įdarytus pyragėlius ar virtinukus, iš grybų  pagamintas ar jais pagardintas įvairiausias sriubas, o galbūt rasite net grybų sūrio. Populiaru čia ir vytinta dešra, ir svaigioji ,,naminukė”…

SUVALKIJA

Čia dominuoja įvairūs mėsos gaminiai: tradicinis kapotos mėsos skilandis, kuris šaltuose dūmuose rauginamas nuo kelių mėnesių iki netgi poros metų. Populiarios rūkytos dešros, vadinamieji ,,kindziuliai”, kumpiai. Suvalkiečiai dar nepamiršo kaip virti vadinamuosius ,,barštelius su auselėmis”, na o per šventes iš rūsių čia traukiamas juodųjų serbentų vynas.

ŽEMAITIJA

Kastinys, kastinys ir dar kartą kastinys. Žemaičiai iki šiol teigia neatskleidžiantys jo tikrosios gaminimo paslapties. Kastinys valgomas su virtomis bulvėmis, kurios gali būti gardinamos spirgučiais, paskrudintomis kanapių sėklomis, sėmenų druska. Beje kanapių sėklos – nuostabus prieskonis daugeliui patiekalų, tai kiek primirštas vienas populiariausių tradicinės senosios lietuviškos virtuvės prieskonių. Žemaitijoje taip pat populiarūs patiekalai iš šviežios mėsos, ypač įvairūs troškiniai. Na o desertui kepami pyragai su uogomis, uogienėmis ir pan.

AUKŠTAITIJA

Aukštaičius iš dallies galima pavadinti miltų karaliais. Čia populiaru kepti blynus – ir įprastus, ir su įvairiausiais įdarais, taip pat virti koldūnus, virtinukus, skrylius. Populiarios ir įvairiausios sriubos: nuo pieniškų iki raugintų kopūstų, taip pat populiarūs paukštienos patiekalai. Ir dar… Aukštaičiai yra tikri smaližiai – šeimininkių virtuvės čia kvepia spurgomis, žagarėliais, šimtalapiais. Na o vyrų rankos puikiai įvaldę aludarystės ir vyndarystės tradicijas.

Skanių kelionių!

http://laprela.lt